Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσε ποτέ η ιστορία του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης να «χωρέσει» μέσα σε μία μόλις εφαρμογή; Πριν από μερικά χρόνια, η απάντηση θα ήταν πιθανότατα αρνητική.
Κι όμως, αυτό που κάποτε θα φάνταζε ουτοπία, σήμερα η ολοκαίνουργια πρωτοποριακή εφαρμογή επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, COSMOTE CHRONOS, το κάνει απτή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα app συνώνυμο της καινοτομίας, το οποίο αναβιώνει την Ακρόπολη στην εποχή της ακμής της μέσα από την οθόνη του κινητού ή του tablet. Στόχος της εφαρμογής είναι η διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλον τον κόσμο, σε Ελληνικά και Αγγλικά!
Προηγμένη τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού
Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, και η Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα, η εφαρμογή αναδημιουργεί εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων της Ακρόπολης.
Στις αναπαραστάσεις συμπεριλαμβάνονται ο Παρθενώνας, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη που δεν σώζονται σήμερα και τα μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις
Οι αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά. Το περιεχόμενο της COSMOTE CHRONOS τεκμηριώνεται από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια.
Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία.
Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περιήγηση στην Ακρόπολη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου
Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.
Ψηφιακή οδηγός-ξεναγός με τεχνητή νοημοσύνη
Μία ακόμα καινοτομία της εφαρμογής είναι η ψηφιακή οδηγός-ξεναγός, «Κλειώ», μία λειτουργία που όταν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος σε 5G δίκτυο, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Μέσω αυτής, η Κλειώ μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που δέχεται προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις.
Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Η Κλειώ έχει τη δυνατότητα να απαντά ήδη σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.Σε δίκτυο 5G, εκτός της ατομικής ξενάγησης, παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, που είναι ιδανική για ομάδες έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi ο χρήστης έχει τη δυνατότητα ατομικής ξενάγησης με ηχογραφημένο ιστορικό περιεχόμενο για τα μνημεία.
Συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.
Όπως σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
«Το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη και τα μνημεία της, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, γίνονται πιο άμεσα κατανοητά, στο ευρύτατο κοινό. Η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα υπηρετούν το μεγαλείο της Ακρόπολης και τον οικουμενικό της χαρακτήρα κάνοντας, ψηφιακά, προσβάσιμο ένα πλήθος πληροφοριών, σε πραγματικούς και εικονικούς επισκέπτες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα του συνόλου της κοινωνίας στα μνημεία της Ακρόπολης. Χάρη στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, αυτή η προσβασιμότητα τώρα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο. Οι πραγματικοί επισκέπτες στην Ακρόπολη ή εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής γνώσης. Ταυτόχρονα, θα έχουν την εμπειρία να «δουν», στην πληρότητά τους, ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού της Αθηνάς, στην εποχή της ακμής τους. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγει και στην ψηφιακή διάσταση».
«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και διαθέτουμε δωρεάν σε όλους, την πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, που συνδυάζει μοναδικά την τεχνητή νοημοσύνη με την επαυξημένη πραγματικότητα. Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής, καθώς και σε WiFi.