Το πρόσφατο χακάρισμα του Whatsapp με χρήση λογισμικού spyware που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, και το οποίο εξαπλώθηκε παγκοσμίως τόσο σε συσκευές Android, όσο και σε iOS μέσω της λειτουργίας φωνητικής κλήσης στο Whatsapp– ακόμα και χωρίς ο παραλήπτης να μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί η κλήση- έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ευπάθεια των εφαρμογών ψηφιακής επικοινωνίας σε επίδοξους εισβολείς.
Όπως έγινε γνωστό, το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκοπείας -που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για την παρακολούθηση λογαριασμών δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών- μεταδιδόταν με αυτόν τον τρόπο για αρκετές εβδομάδες και έχει πλήξει εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Κορυφαίοι οργανισμοί στην παγκόσμια σκηνή της πληροφορικής έχουν σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Djamel Agaoua, CEO της Rakuten Viber, της δημοφιλέστερης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τόνισε τα εξής:
“Μετά την πρόσφατη υπόθεση «χακαρίσματος» του WhatsApp, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων δεν είναι κατασκευασμένες και δεν λειτουργούν όλες με τον ίδιο τρόπο. Με απλά λόγια, το Viber είναι διαφορετικό. Πώς; Καταρχήν, στο Viber η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, μας απασχολούσε πριν ακόμα γίνει ζήτημα της επικαιρότητας. Ήταν από πάντα βασικό στοιχείο της λειτουργίας της πλατφόρμας μας. Είναι στο DNA της εταιρείας μας. Δίνουμε περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των συνομιλιών, από ό, τι άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Η διαχείριση μιας εταιρείας αφορά τον καθορισμό προτεραιοτήτων και την κατανομή των κατάλληλων πόρων σε αυτές τις προτεραιότητες. Στη Viber διαθέτουμε μεγάλο μέρος των πόρων μας στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, διότι θεωρούμε ότι αυτά τα δύο είναι υψίστης σημασίας. Αυτή η εταιρική κουλτούρα επιτρέπει στην ομάδα των μηχανικών ασφαλείας να δουλεύει απερίσπαστα, ώστε να εντοπίζει σε τακτική βάση τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνει μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι η εφαρμογή μας δεν έχει κενά, δεν παραβιάζεται και δεν πλήττεται η εμπιστοσύνη των χρηστών μας προς εμάς. Κάθε ώρα που ένας μηχανικός ξοδεύει για τη βελτίωση των τρόπων συλλογής δεδομένων από τους χρήστες, είναι μια ώρα που χάνεται από την ανάλυση πιθανών παραβιάσεων ασφαλείας. Δεν είμαστε τέλειοι και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί μηδενικό κίνδυνο, αλλά κάνουμε ό, τι μπορούμε για να είμαστε ο ηγέτης στην ασφαλή και ιδιωτική ανταλλαγή μηνυμάτων – και αυτό ξεκινά θέτοντας τη λειτουργία κρυπτογράφησης ενεργή από προεπιλογή για όλες τις κλήσεις και συνομιλίες “.
Πηγή: https://www.cnn.gr