▷❤️ECONOMIST: Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟ 2018 - FOCUS-ON GROUP

17 Ιουνίου 2018

Οι αντιστάσεις των ισχυρών απέναντι στη νέα τεχνολογική εποχή θα πρέπει, αναγκαστικά, να καμφθούν, εάν θέλουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί να ανταγωνιστούν τα «αστέρια» της Σίλικον Βάλεϊ που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Η άποψη που επικρατεί σήμερα είναι ότι οι ηγέτες της αγοράς προχωρούν δειλά στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, καθώς φοβούνται να «κανιβαλίσουν» τα κέρδη τους και παραμένουν κολλημένοι σε παραδοσιακές στρατηγικές.

Τα δύο στάδια της ψηφιακής επανάστασης

Σύμφωνα με την Τζίνι Ρόμετι, διευθύνουσα σύμβουλο της IBM, η ψηφιακή επανάσταση περιλαμβάνει δύο στάδια: στην πρώτη, καινοτόμες εταιρίες της Σίλικον Βάλεϊ κάνουν «όλη τη δουλειά» ανοίγοντας νέες αγορές και από μικρές εταιρείες μεταμορφώνονται σε στέρεες βιομηχανίες. Το 42% της ανόδου της Wall Street από το 2014 οφείλεται στις εταιρείες τεχνολογίας –δεν είναι τυχαία άλλωστε η νέα λέξη «amazoned» που προστέθηκε στο λεξιλόγιο της αγοράς και σημαίνει ότι γιγαντώθηκε ξαφνικά σαν την Amazon.

Η δεύτερη φάση, όμως, ευνοεί τους εδραιωμένους παίκτες και ακριβώς σε αυτή τη φάση μπαίνουμε τώρα, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί δράττουν τα οφέλη της ψηφιακής επανάστασης που πραγματοποίησαν οι startups και τα αξιοποιούν για να προσφέρουν νέα, ψηφιακά προϊόντα και να βελτιστοποιήσουν την αποδοτικότητα της λειτουργίας τους. Ο ανταγωνισμός, βέβαια, με τις καινοτόμες, ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας –που προσφέρουν επιπλέον και ειδίκευση- είναι πολύ σκληρός.

Έχει περάσει αρκετός καιρός για να δουν την απειλή που ελλοχεύει ακόμη και όσοι δεν φημίζονται για τα αντανακλαστικά τους. Η Netflix ξεκίνησε τη μετάδοση περιεχομένου πριν από 11 χρόνια και η Tesla κυκλοφόρησε το αυτοκινούμενο Model S πριν από πέντε χρόνια. Ο αγώνας δρόμου –που εξελίσσεται σε αγώνα επιβίωσης– προς τον τεχνολογικό μετασχηματισμό έχει πολλά… θύματα, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Μαρκ Φιλντς, ο οποίος απολύθηκε παρά τα κορυφαία κέρδη που κατέγραψε η εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν προσαρμόστηκε εγκαίρως στα νέα δεδομένα.

Κοκτέιλ νέων τεχνολογιών «σερβίρουν» οι γίγαντες

Σε ένα δείγμα με τις πιο μεγάλες, σε όρους κεφαλαιοποίησης, μη τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, οι 14 περιλαμβάνουν στα σχέδιά τους ψηφιακή στρατηγική. Κάποια blue chips δημιουργούν «κοκτέιλ» από ηλεκτρονικό εμπόριο, big data και τεχνητή νοημοσύνη, ενώ άλλα κάνουν ολοκληρωμένες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η General Motors αναπτύσσει έναν στόλο από ηλεκτρικά και αυτοκινούμενα οχήματα, ενώ η Walmart «τα δίνει όλα» στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Οι επενδυτές θεωρούν κομβικής σημασίας τα ψηφιακά σχέδια των εταιρειών για τις μελλοντικές προοπτικές τους.

Πήραν «φωτιά» οι εξαγορές

Η κούρσα της ψηφιακής προσαρμογής έχει πυροδοτήσει μια έντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στις 14 Δεκεμβρίου, η Walt Disney ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 66 δισ. δολάρια για να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της 21st Century Fox.

Στόχος της Walt Disney είναι από το 2019 να σταματήσει να τροφοδοτεί με περιεχόμενο τη Netflix και να δημιουργήσει το δικό της συνδρομητικό δίκτυο. Στις 12 Δεκεμβρίου, επίσης, οι αλυσίδες shopping malls Westfield και Uni8bail ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν διπλό σκοπό: να πάρουν το προβάδισμα στο ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργώντας μια παγκόσμια επωνυμία με ισχυρά ψηφιακά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το ράλι, οι κολοσσοί έχουν το «πάνω χέρι», αφού κατέχουν το 80% των δεδομένων του εμπορικού κόσμου, όπως σημειώνει εύστοχα η κ. Ρόμετι. Για να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε με τη βοήθειά της να λαμβάνονται πιο σωστές αποφάσεις, θα πρέπει να «τρέφεται» με ολοένα περισσότερα ιστορικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά έχουν στην κατοχή τους οι γίγαντες του Διαδικτύου, όπως η Amazon και το Facebook.

Μια συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν οι ηγέτες του κλάδου είναι να εξαγοράζουν startups και να κάνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Η GM, για παράδειγμα, εξαγόρασε τη Lyft, μια εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών (car sharing), και ταυτόχρονα έκανε επενδύσεις στους ηλεκτρικούς κινητήρες. Μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση είναι η Target, η οποία διαθέτει εκπτωτικά καταστήματα, που προχώρησε στην εξαγορά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παραγγελιών τροφίμων, Shipt. Η Walmart εξαγόρασε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Jet.com. Οι τράπεζες, από την άλλη, αγοράζουν σωρηδόν εταιρείες Fintech.

Λίγες εταιρείες αντιστέκονται ακόμη στην ψηφιακή εποχή, με πρόσφατο παράδειγμα τον Τζον Φλάνερι, νέο διευθυντή της General Electric, ο οποίος απέρριψε μια σειρά από ψηφιακά έργα γιατί τα θεώρησε υπερβολικά. Σε ένα δείγμα οκτώ επιχειρηματικών κολοσσών, πάντως, οι ψηφιακές στρατηγικές αναλογούν κατά μέσο όρο στο 14% του μεγέθους τους. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου «τρώει» μόνο το 1/5 των συνολικών επενδύσεων της Walmart. Ακόμη και οι πρωτοβουλίες των Disney-Fox είναι περιορισμένες σε επίπεδο προϋπολογισμού.

Τα ψηφιακά στοιχήματα των συμβατικών εταιρειών μόνο ανοδικά πρόκειται να κινηθούν, αφού στο ταμπλό έχει φανεί ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές επιβραβεύουν τους πρωτοπόρους, αλλά και όσους γίγαντες αναπροσαρμόζουν έγκαιρα τη στρατηγική τους με βάση τα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Για τους μεγάλους ηγέτες του παγκόσμιου επιχειρηματικού χάρτη, η ψηφιακή στρατηγική το 2018 θα πάψει να είναι μια «πειραματική φάση» και θα γίνει ζήτημα ζωής και θανάτου, καταλήγει ο Economist.

Πηγή: insider.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Φροντίζουμε η επιχείρησή σου να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με εξελιγμένες λύσεις για την κατασκευή ιστοσελίδας, ανακατασκευή ιστοσελίδας, κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- eshop, google ads και social media marketing.

Αριθμός ΓΕΜΗ 129797901000

GET IN TOUCH
Ακολούθησέ μας στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Φροντίζουμε η επιχείρησή σου να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με εξελιγμένες λύσεις για την κατασκευή ιστοσελίδας, ανακατασκευή ιστοσελίδας, κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- eshop, google ads και social media marketing.

Αριθμός ΓΕΜΗ 129797901000

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
GET IN TOUCH

Call Now Button