Το smartphone τους επιλέγουν ως μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, τα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά ήταν η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο το 2016 για «σερφάρισμα», με το ποσοστό χρήσης να ανέρχεται σε 79%. Ακολούθησαν οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks (64%), οι επιτραπέζιοι υπολογιστές (54%) και τα tablets (44%).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, που τοποθετεί τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό χρήσης του κινητού τηλεφώνου ως μέσου πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η χώρα μας βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση από τη βάση της κατάταξης (με ποσοστό χρήσης του κινητού ως μέσου πρόσβασης στο Ιντερνετ 66%), έχοντας καλύτερες επιδόσεις μόνο από την Τσεχία (55%), την Πολωνία (60%), τη Λετονία (62%) και τη Λιθουανία (63%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία (93%), με την Κύπρο και την Ολλανδία να ακολουθούν (88%), την Κροατία να έπεται (87%) και τη Μεγάλη Βρετανία (86%) και τη Δανία να καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις (85%).
Συνολικά, τα smartphones ήταν οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο το 2016 από χρήστες του Διαδικτύου για «σερφάρισμα» σε όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Τσεχία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου την πρώτη θέση είχαν οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks.
Να σημειωθεί ότι συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περισσότερο από το 80% των ατόμων 16-74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 2016.
Οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον από τα τρία τέταρτα των χρηστών του Διαδικτύου στην Ολλανδία (80%), στη Φινλανδία και στο Βέλγιο (και οι δύο 78%) και στη Δανία (76%). Επιτραπέζιους υπολογιστές χρησιμοποίησαν πάνω από τα δύο τρίτα των χρηστών του Διαδικτύου στην Ουγγαρία, στο Λουξεμβούργο και στη Ρουμανία (68%), καθώς και στη Γερμανία (67%). Τέλος, tablets χρησιμοποίησαν για πρόσβαση στο Διαδίκτυο λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.