Στην ανοικτή επιστολή του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Black Rock άφησε να εννοηθεί ότι το επόμενο έτος, η ESG θα είναι το πιο σημαντικό μέτρο επιτυχίας για τις επιχειρήσεις. Το ακρωνύμιο, το οποίο σημαίνει Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση (Environmental, Social and Governance), είναι ένας τρόπος αξιολόγησης του πόσο αφοσιωμένη είναι μια εταιρεία στην περιβαλλοντική και κοινωνική αλλαγή. Για πάρα πολύ καιρό, πάρα πολλές εταιρείες επικροτούσαν απλώς αυτούς τους στόχους. Όταν όμως επενδυτικές εταιρείες όπως η Black Rock δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις των εταιριών τους, επιβεβαιώνεται ότι το παιχνίδι έχει αλλάξει.
Πώς μπορούν λοιπόν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου να αλλάξουν το branding και να επιφέρουν πραγματική αλλαγή σε όλη την επιχείρησή τους και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τους; Είναι ένα περίπλοκο ερώτημα χωρίς εύκολες απαντήσεις. Τους επόμενους μήνες, οι εταιρείες λιανικής θα εξετάσουν τις στρατηγικές ESG – τι πρέπει να κάνουν για να τηρήσουν τις υποσχέσεις της μάρκας τους και να βοηθήσουν να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο σημαντικές τάσεις που βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.
Από τη μία υπάρχει η άνοδος των ηλεκτρονικών αγορών. Το ηλεκτρονικό εμπόριο βίωσε ανάπτυξη 10 χρόνων μέσα σε λίγους μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Ακόμη και όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας άρχισε να υποχωρεί, οι άνθρωποι συνέχισαν να ψωνίζουν από το σπίτι.
Από την άλλη πλευρά, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εστιάζουν με πάθος στη βιωσιμότητα. Οι επενδυτές απαιτούν όλο και περισσότερο ανιχνευσιμότητα και διαφάνεια. Οι εργαζόμενοι θέλουν να γνωρίζουν ότι εργάζονται σε μια εταιρεία που επενδύει βαθιά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Και οι πελάτες θέλουν αποδείξεις ότι αγοράζουν αγαθά που προέρχονται από μια ηθική εφοδιαστική αλυσίδα.
Όμως, η παροχή εύκολων αγορών από το σπίτι και η ταχεία παράδοση μπορεί να συγκρουστεί με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η μετακίνηση αγαθών με φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από τις φιλοδοξίες του καθαρού μηδενικού κόστους. Επιπλέον, η βιομηχανία μόδας παράγει ήδη το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – περισσότερο από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.
Ευτυχώς, το λιανικό εμπόριο είναι καλά εξοπλισμένο για να επιβιώσει. Αναμένεται ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να προσαρμόζεται με μια νέα, ενεργητική εστίαση στη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα, στην καρδιά της, αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση των επιπτώσεων και τη δημιουργία συστημάτων ικανών για αναγέννηση.
Η τεχνολογία μπορεί να είναι το κλειδί. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι η τεχνολογία θα είναι ο σημαντικότερος επιταχυντής του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου στην εταιρεία τους. Οι εξελίξεις στο cloud, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση δίνουν στις εταιρείες τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν θετικές αλλαγές- τώρα το θέμα είναι απλώς πώς θα τις υλοποιήσουν.
Οι retailers μπορούν πλέον να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές και τάσεις που ακολουθούν οι πελάτες, καθώς και να εκτελέσουν ασκήσεις μοντελοποίησης σεναρίων για να προβλέψουν πώς μπορούν να μειώσουν καλύτερα τους κινδύνους και να εξαλείψουν τη σπατάλη. Τέτοια εργαλεία είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τους λιανοπωλητές να διαχειρίζονται τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες πιο αποτελεσματικά και να έχουν καλύτερη ορατότητα ως προς το ποια προϊόντα πρέπει να διατηρούν σε απόθεμα και πού.
Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Οι καινοτόμες εταιρείες προσαρμόζουν τις δυνατότητες εντοπισμού και παρακολούθησης για να κατανοήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προμηθειών τους. Αυτό δεν είναι εύκολο με τη σημερινή κατακερματισμένη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό για το οποίο ελπίζουν όλοι είναι ότι με την τεχνολογία και την έλευση του cloud, θα μπορούν να συγκεντρωθούν, να αποθηκευτούν και να διαμοιραστούν περισσότερα δεδομένα, ώστε όταν ισχυριζόμαστε ότι ένα προϊόν είναι “υπεύθυνης προέλευσης” να είναι στην πραγματικότητα.
Η Everlane έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τα πλαστικά και να χρησιμοποιεί μόνο βιώσιμα υφάσματα. Η εταιρεία είναι διαφανής σχετικά με την πρόοδό της, ενημερώνοντας τακτικά τους πελάτες και τους συνεργάτες της σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκονται στην επίτευξη των στόχων τους.
Οι δυνατότητες εντοπισμού και παρακολούθησης μπορούν να φανούν χρήσιμες και για τον εξοπλισμό πιο κυκλικών πρακτικών. Εταιρείες όπως η Patagonia έχουν πρωτοπορήσει με την εστίασή τους στην επισκευή και μεταπώληση μεταχειρισμένων μπουφάν και τη δέσμευσή τους στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Εκτός των ΗΠΑ, η Ikea έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την επαναγορά επίπλων. Τα έπιπλα που είναι σε καλή κατάσταση θα μεταπωλούνται στο τμήμα “όπως είναι” ή θα δωρίζονται σε τοπικά κοινοτικά προγράμματα.
Οι πραγματικοί ηγέτες του κλάδου θα είναι εκείνοι που θα υιοθετούν συνεχώς δημιουργικές λύσεις που θέτουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους πρακτικών, είτε στρατηγικά, είτε επιχειρησιακά, είτε μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας – και όλα αυτά με γνώμονα το τελικό αποτέλεσμα. Το θέμα δεν είναι να είναι κανείς τέλειος, αλλά να κάνει πρόοδο.
Πηγή: www.thetotalbusiness.com