Στην απαγόρευση των προγραμματιστών να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους για σκοπούς παρακολούθησης προχώρησαν το Facebook και το Instagram, εισάγοντας μία νέα πολιτική απορρήτου την οποία έχουν αιτηθεί εδώ και καιρό οι ακτιβιστές που προασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, μετά τις αποκαλύψεις το περασμένο έτος ότι οι αστυνομικές Αρχές είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παρακολούθηση διαδηλωτών, το Facebook -στο οποίο ανήκει και το Instagram- ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι προχωρά στην ανανέωση των συγκεκριμένων κανόνων, όπου πλέον απαγορεύεται στους προγραμματιστές να «κάνουν χρήση των δεδομένων που αποκτούν από εμάς με σκοπό να παράσχουν εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση».
«Σε αυτή την φάση είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες, όπως το Facebook, να πάρουν θέση αλλιώς θα συνεχίσουν χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μάλκια Σίριλ, διευθυντής του Κέντρου Δικαιοσύνης για τα ΜΜΕ.
Πέρυσι, είχαν έρθει στην κατοχή της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κυβερνητικά αρχεία που αποκάλυπταν ότι το Facebook, το Instagram και το Twitter είχαν παράσχει δεδομένα χρηστών σε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που βοηθά τα προγράμματα αστυνομικής παρακολούθησης. Η ACLU ανακάλυψε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρείχαν «ειδική πρόσβαση» στην εταιρεία Geofeedia, η οποία συνεργάζεται με τις Αρχές επιβολής του νόμου για την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού χρηστών. Σε απάντηση των αποκαλύψεων αυτών, οι εταιρείες τεχνολογίας απέκοψαν την πρόσβαση της Geofeedia στις υπηρεσίες τους.
«Ελπίζουμε ότι το Facebook θα ενθαρρύνει κι άλλες τεχνολογικές εταιρείες να αρνηθούν τον διαμοιρασμό των δεδομένων τους για σκοπούς παρακολούθησης», πρόσθεσε ο Σίριλ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ