Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τα μέλη του ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η οδηγία για της ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών γνωστή ως PSD 2 (Payment Service Directive). H PSD2 είναι οδηγία η οποία θεσπίστηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την καταπολέμηση των συναλλαγών απάτης (Fraud) καθώς και την διακίνηση του μαύρου χρήματος.
Η οδηγία αφορά τις συναλλαγές με κάρτες μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των τραπεζικών ιδρυμάτων και των πιστοποιημένων ιδρυμάτων πληρωμών (Everypay, Viva κ.λπ.).
Πιο συγκεκριμένα, από 14/9/2019, οπότε και ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η οδηγία, όλες οι συναλλαγές που ολοκληρώνονται με κάρτα μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των ιδρυμάτων, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με Strong Customer Authentication (SCA), κοινά γνωστό και με τον όρο “3D Secure”. Για την ακρίβεια, όσον αφορά τις κάρτες έκδοσης από ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιείται με 3D Secure Version 2, ενώ όσον αφορά τις κάρτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πραγματοποιείται με τουλάχιστον 3D secure Version 1 (ανάλογα με το τι υποστηρίζει το ίδρυμα που έχει εκδώσει την κάρτα).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από 14/9/2019 καμία συναλλαγή εντός Ευρώπης με κάρτα δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την χρήση του 3D secure. Επιπλέον, για όλες τις συναλλαγές θα πρέπει να αποστέλλεται προς τo ίδρυμα μέσω των ηλεκτρικών συστημάτων των καταστημάτων και η διεύθυνση χρέωσης του πελάτη ανά συναλλαγή (Billing Address).
Όσον αφορά τη διαφορά του 3D Secure Version 2 με το Version 1 είναι, ότι ο κωδικός που θα απαιτείται για την έγκριση της συναλλαγής από τον κάτοχο της κάρτας θα είναι μίας μόνο χρήσης και θα αποστέλλεται από τον εκδότη της κάρτας στον κάτοχο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (sms, viber κλπ) στο κινητό του τηλέφωνο.
Στην συνέχει ο κάτοχος θα πρέπει να εισάγει τον κωδικό αυτόν σε συγκεκριμένο πεδίο. Με την εισαγωγή του κωδικού αυτού και μόνο θα αποστέλλεται η συναλλαγή αυτή στο ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται το κατάστημα για να χρεωθεί η κάρτα. Χωρίς την εισαγωγή του κωδικού δεν θα μπορεί να προχωρήσει η έγκριση της συναλλαγής. Στην περίπτωση του Version 1 o κάτοχος της κάρτας καλείται να συμπληρώσει ειδικό κωδικό σε ειδικό περιβάλλον του εκδότη της κάρτας, στο οποίο μεταφέρεται κατά την συναλλαγή και τον οποίο καλείται από την στιγμή που τον καταχωρεί να τον θυμάται για όλες τις επόμενες συναλλαγές του , διαδικασία που μέχρι στιγμής είχε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης των παραγγελιών κατά την ηλεκτρονική πληρωμή.
Σχετικά με την ενεργοποίηση της οδηγίας , τα κράτη-μέλη είχαν ζητήσει από την European Banking Authority (ΕΒΑ) τη μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης της για αργότερα. Από το GRECA σημειώνουν ότι στις 24/6/2019 η EBA έβγαλε ανακοίνωση με την οποία δε δίνει παράταση στην ενεργοποίηση της οδηγίας αλλά αναφέρει ότι θα υπάρξει περίοδος χάριτος, έτσι ώστε τα ιδρύματα αλλά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα να υλοποιήσουν τις τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται. Η διάρκεια της περιόδου χάριτος δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά υπάρχει μια ενημέρωση ότι θα ανακοινωθεί από το νέο έτος.
Με δεδομένο όμως ότι δίνεται η επιλογή σε κάθε χώρα-μέλος και στην εποπτική της αρχή να αποφασίσει μεμονωμένα αν θα αξιοποιήσει την περίοδο χάριτος ή όχι, τα ηλεκτρονικά καταστήματα που συναλλάσσονται με καταναλωτές εκτός Ελλάδος θα είναι καλό να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αλλαγές που θα απαιτούνται σχετικά με την PSD2 μέχρι τις 14/9/2019. Σε αντίθετη περίπτωση αν ο εκδότης της κάρτας του καταναλωτή σε χώρα μέλος έχει ενεργοποιήσει την οδηγία και τους σχετικούς μηχανισμούς της PSD 2, η συναλλαγή δε θα γίνεται αποδεκτή από αυτόν, οπότε και ο καταναλωτής του εξωτερικού δε θα μπορεί να ολοκληρώσει την παραγγελία του στο κατάστημα που θα έχει επιλέξει.
Ο GRECA συστήνει στα μέλη τους να επικοινωνήσουν με τα ιδρύματα που συνεργάζονται, για να ενημερωθούν περαιτέρω για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, ειδικά αν έχουν μεγάλο αριθμό συναλλαγών από το εξωτερικό.
Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες από ανακοίνωση του GRECA.
Πηγή : www.webworldnews.gr