Το video content επηρεάζει την οργανική απόδοση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί να εμφανιστεί σε μια ιστοσελίδα. Στο σημερινό κόσμο του online marketing, τα videos έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο user journey.
Ωστόσο, για αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, το video optimization δεν αποτελεί ακόμα ουσιαστικό μέρος του optimization plan της ιστοσελίδας τους. Το video content εξακολουθεί να αγωνίζεται για αναγνώριση μεταξύ των B2B marketers — και όχι μόνο. Άλλοι κλάδοι, από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη εκμεταλλευτεί αυτή τη δύναμη του video.
Στο πρόσφατο Google Marketing Live, η Google ανέφερε ότι το 80% όλων των αναζητήσεων ακολουθείται από μια αναζήτηση video. Ορισμένα άλλα στατιστικά στοιχεία που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη, σύμφωνα με το Smallbiztrends, μέχρι το 2019 το παγκόσμιο διαδικτυακό video traffic θα αποτελεί το 80% της συνολικής κίνησης του διαδικτύου. Επιπλέον, σελίδες που περιέχουν videos, είναι 53 φορές πιο πιθανό να κατατάσσονται στην πρώτη θέση της σελίδας της Google.
Μέχρι το τέλος του 2018, η Google είχε ήδη ξεκινήσει να εμφανίζει video thumbnails στα οργανικά αποτελέσματα. Σύμφωνα λοιπόν με το BrightEdge, η Google αυτή τη στιγμή εμφανίζει video thumbnails στο 26% των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Η κατανόηση της πραγματικής επιρροής του video SEO για την αξία μιας επιχείρησης απαιτεί αρκετές δοκιμές. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις αν η προσθήκη video περιεχομένου σε μια σελίδα η οποία δεν αποδίδει καλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, θα κάνει τη διαφορά στο ranking. Φυσικά, κάθε πειραματισμός απαιτεί και τον αντίστοιχο χρόνο, ωστόσο εμπειρίες SEO experts σε digital marketing forums αναφέρουν σημαντική βελτίωση του visibility των σελίδων που απέκτησαν video περιεχόμενο, ενώ πριν δεν είχαν.
Το επόμενο βήμα είναι η κατανόηση του deliverability. Η μέτρηση, δηλαδή, του user engagement και της οργανικής απόδοσης όταν τα videos εμφανίζονται/παραδίδονται στη σελίδα μέσω διαφορετικών formats. Για παράδειγμα, ένα video μπορεί να σερβίρεται σε ένα χρήστη είτε μέσω ενός link που τον οδηγεί στο YouTube, είτε μέσω ενός pop up το οποίο όταν εμφανίζεται, ξεκινάει να παίζει το video. Δοκιμάζοντας διαφορετικά video formats θα διαπιστώσεις διαφορετικά αποτελέσματα ανά τύπο video, σε metrics όπως το bounce rate και το SERP rank.
Τέλος, αν θες να πας ένα βήμα πιο πέρα, μπορείς να δοκιμάσεις πειραματισμούς στο περιεχόμενο των videos. Τι είδους videos δουλεύουν καλύτερα; Και σε ποιες κατηγορίες; Όπως κάθε SEO στρατηγική, έτσι και στο video optimization τα βήματα που μπορείς να κάνεις είναι απλά. Μπορείς, για παράδειγμα, να δοκιμάσεις την παραγωγή “how-to” videos, ή “what is” videos. Κάθε φορά που το περιεχόμενο του video απευθύνεται σε ένα χρήστη που χρειάζεται τη σχετική πληροφορία, παράγεις αξία, με συνέπεια να αυξάνεται η εμπιστοσύνη της Google προς το site σου.
Τέλος, ένα ακόμη πείραμα που μπορείς να διεξάγεις είναι η ανάλυση για το τι προτιμάει η Google ως “οικοδεσπότη” των videos σου. Προτιμάει Youtube hosted videos; Ή domain hosted; Η πραγματικότητα είναι ότι η Google εμφανίζει και τις παραπάνω δυο κατηγορίες των videos στα thumbnails. Διαφορετικά sites θα δουν και διαφορετικά αποτελέσματα.
Συνοψίζοντας
Αρκετοί SEO experts έχουν αποτύχει να εκμεταλλευτούν το video content, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να προσφέρει κάποια επιπλέον αξία στο περιεχόμενό τους. Ξεχνάνε όμως, ότι οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν τα videos, γιατί και οι χρήστες αναζητούν αρκετά για video περιεχόμενο.
Αυτή είναι η ευκαιρία σου! Αφού αναλύσεις προσεκτικά τον ανταγωνισμό σου, και πώς αυτός συμπεριφέρεται στον κόσμο των videos, μπορείς να θεσπίσεις τη δική σου στρατηγική και να καλύψεις ένα κενό στον κλάδο σου το οποίο μένει ακάλυπτο. Δώσε αξία στο κοινό σου, παρήγαγε έξυπνο, δημιουργικό και engaging video περιεχόμενο, και οι μηχανές αναζήτησης θα είναι εκεί για να σε ανταμείψουν!
Πηγή: www.grow-digital.gr