▷❤️Έρευνα Eurostat: Το παρόν και το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη - FOCUS-ON GROUP

17 Μαρτίου 2021

Οι τελευταίοι 12 μήνες χαρακτηρίστηκαν από την πανδημία της COVID-19 και τα μέτρα περιορισμών σε ολόκληρη την ΕΕ, με αποτέλεσμα την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών. Επιπλέον, ορισμένες αλλαγές στις συνήθειες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών υποδηλώνουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Eurostat για το 2020 σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στα νοικοκυριά και από μεμονωμένους πολίτες, η οποία περιλαμβάνει μια ειδική ενότητα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την έρευνα του 2020, το 89% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών στην ΕΕ είχαν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο, το 72% των οποίων είχε αγοράσει ή παραγγείλει αγαθά ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση.

Συνολικά, οι διαδικτυακές αγορές αυξήθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθυσμό με πρόσβαση στο Internet σε σύγκριση με το 2019 (ήταν 68% των χρηστών του Διαδικτύου) και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2015 (ήταν 62%).

 

Πού χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Όσον αφορά στα ποσοστά ανά κράτος μέλος της ΕΕ, περισσότεροι από 8 στους 10 χρήστες διαδικτύου στις Κάτω Χώρες(91%), τη Δανία (90%), τη Γερμανία (87%), τη Σουηδία (86%) και την Ιρλανδία (81%) είχαν αγοράσει ή παραγγείλει αγαθά ή υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου τους 12 μήνες πριν από την έρευνα.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο από το 50% είχε πραγματοποιήσει αγορές στο Διαδίκτυο στη Βουλγαρία (42%), στη Ρουμανία (45%) και στην Ιταλία (49%, στοιχεία 2019). Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αγορές μέσω Διαδικτύου μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου σημειώθηκαν στη Ρουμανία (+27 ποσοστιαίες μονάδες), στην Τσεχία και την Κροατία (και οι δύο +25 ποσοστιαίες μονάδες) καθώς και στην Ουγγαρία (+23 ποσοστιαίες μονάδες).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πρόσβαση στο Internet έχει το 79% του πληθυσμού της ηλικιακής ομάδας 16-74 και αγορές έκανε το 46%.

 

Τι είδους προϊόντα αγοράζουν οι καταναλωτές;

Τους 3 μήνες πριν από την έρευνα, οι πιο συνηθισμένες διαδικτυακές αγορές ήταν ρούχα (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ενδυμάτων), παπούτσια ή αξεσουάρ (με παραγγελία από το 64% όσων αγοράζουν online). Aκολουθούν οι ταινίες ή σειρές ως υπηρεσία ροής ή λήψεις (streaming και downloads, 32%), οι παραγγελίες έτοιμου φαγητού(29%), έπιπλα, αξεσουάρ σπιτιού και προϊόντα κηπουρικής (28%), καλλυντικά και προϊόντα ευεξίας (27%), έντυπα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες (27%), υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ (26%) και μουσική, ως υπηρεσία ροής ή λήψεις (26%).

Τα προβλήματα των καταναλωτών 

Κοιτάζοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους, καταρχήν, το 71% των χρηστών δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Τα προβλήματα που συναντώνται συχνότερα από τους διαδικτυακούς αγοραστές της ΕΕ σχετίζονται με πιο αργές παραδόσεις από ό, τι είχε αναφερθεί κατά την πραγματοποίηση της αγοράς (17%). Περίπου το 8% είχε προβλήματα με τη μορφή τεχνικής αστοχίας ενός e-shop κατά την παραγγελία ή την πληρωμή, ενώ το 8% παρέλαβε λάθος ή κατεστραμμένα αγαθά ή υπηρεσίες.

Συνολικά, ο κύριος λόγος για τη μη αγορά στο διαδίκτυο, είναι η προτίμηση των πελατών να ψωνίζουν αυτοπροσώπως για να δουν τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν, λόγω της πίστης στο κατάστημα, ή απλώς από συνήθεια (73%). Όσον αφορά στις διασυνοριακές αγορές, παραμένουν υψηλότερες μεταξύ των χρηστών ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών, με το 34% να έχει αγοράσει ένα προϊόν από ένα κατάστημα της ΕΕ και το 24% – από ένα κατάστημα εκτός ΕΕ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών είχε επιλέξει να αγοράσει διαδικτυακά από εθνικούς πωλητές, συνολικά το 90%από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

Μελλοντικές προβλέψεις

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat κατέδειξαν μια σημαντική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου την προηγούμενη χρονιά, η οποία οφείλεται τόσο στους περιορισμούς της COVID-19, αλλά και στις αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών, όπως και στην αυξημένη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και σε αυτό συμφωνεί και η πλειονότητα των 19 εθνικών ενώσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες τον Ιανουάριο συμμετείχαν σε μία έρευνα του Ecommerce Europe για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη, σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα μέλη του Ecommerce Europe, η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε συνεχή ανάπτυξη το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την έρευνα, ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένει επιπλέον αύξηση των πωλήσεων προϊόντων το 2021 και μία πιθανή αύξηση στις πωλήσεις υπηρεσιών, ανάλογα με την αυστηρότητα των μέτρων της COVID-19.

 

Πηγή: www.webworldnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Φροντίζουμε η επιχείρησή σου να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με εξελιγμένες λύσεις για την κατασκευή ιστοσελίδας, ανακατασκευή ιστοσελίδας, κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- eshop, google ads και social media marketing.

Αριθμός ΓΕΜΗ 129797901000

GET IN TOUCH
Ακολούθησέ μας στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Φροντίζουμε η επιχείρησή σου να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με εξελιγμένες λύσεις για την κατασκευή ιστοσελίδας, ανακατασκευή ιστοσελίδας, κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- eshop, google ads και social media marketing.

Αριθμός ΓΕΜΗ 129797901000

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
GET IN TOUCH

Call Now Button